Aktualno

Dragi ljubitelji teka in prijatelji MKM

Dragi ljubitelji teka in prijatelji Malega Kraškega Maratona,

Del leta, v katerem bi se sicer veliko družili in pripravljali nove zaobljube za naslednje leto (prepričani smo, da bi med njimi bila tudi udeležba na MKM), nam letos zaradi razmer ne dopušča prav veliko. Ker pa smo Kraševci po naravi optimisti, smo prepričani in odločeni, da takšnim razmeram ne dovolimo, da nam vzamejo optimizem. Zato se pridno in s predanostjo pripravljamo, da jubilejni 20. Mali Kraški Maraton bo! In to takoj, ko bodo razmere dovoljevale, da z vso odgovornostjo omogočimo tekačem, da še enkrat  v krasnem kraškem okolju izzovejo svoje sposobnosti in se naužijejo kraške burje. Seveda tudi jota na cilju ne bo izostala.

Radi bi vam sporočili, da ves čas mislimo na vas in iščemo možnosti, seveda ob popolnem spoštovanju vseh ukrepov, da bi vas razveselili z objavo datuma jubilejnega, 20-ega Malega Kraškega Maratona. Z izjemnim veseljem bomo to tudi storili takoj, ko bodo razmere dovoljevale. Do takrat pa vas prijazno pozdravljamo in vam želimo čim več optimističnih misli, dobrih dejanj in veliko zdravja. Pa spoštujte vse ukrepe, ker samo tako bomo prišli do cilja in premagali ta nesrečni Covid-19.

VIRTUALNI MKM 14.6.2020

Trenutne razmere so nam preprečile izvedbo jubilejnega 20. Malega kraškega maratona  mi pa vas 14.6.2020 vabimo, da se nam pridružite na VIRTUALNEM MALEM KRAŠKEM MARATONU.  
Tek, ne bo tekmovalne narave, zato ste vabljeni prav vsi, da pretečete ali prehodite kakšne kilometer ali več, razdalja in hitrost nista pomembna. Kar šteje je, da nekaj naredite zase!

Prijavo opraviš tukaj:
https://www.kraskimaraton.si/virtualni-maraton

Jubilejni 20. Mali kraški maraton prestavljen na leto 2021

Spoštovani,

Zaradi še vedno trajajočih omejitev v naši državi in tudi širše, zlasti v nam bližnji Italiji, pa tudi zaradi slabih obetov po izboljšanju razmer do konca leta smo, kljub veliki želji, da bi vas gostili v Sežani, primorani jubilejno 20. izvedbo Malega kraškega maratona prestaviti na naslednje leto. Vas pa 14.6.2020 vabimo na VIRTUALNI MALI KRAŠKI MARATON. Več informacij sledi kmalu. Spremljajte nas na spletni strani prireditve www.kraskimaraton.si in na Facebook profilu Mali kraški maraton.

Vse doslej PLAČANE prijave tekačev in tekačic bodo samodejno prenesene na 20. Mali kraški maraton, ki bo na Krasu 21. marca 2021. Vsi tisti, ki jim ta datum ne ustreza, naj nam to sporočijo na odjava@kraskimaraton.si. Rok za odjavo je do 28.5.2020, po tem datumu odjava ne bo več možna. Namig pred odjavo: startnina bo za NOVE in PONOVNE  prijave v letu 2021 višja.

Zaradi nastale nepredvidene situacije vse plačane prijave na PRIJATELJSKI PAKET (Istrski maraton in Mali kraški maraton) veljajo za Istrski maraton 11. oktober 2020 in Mali kraški maraton 21. marec 2021.

Pri ODJAVI od PRIJATELJSKEGA PAKETA, za katerega je bila prijava opravljena preko spletne prijavnice Malega kraškega maratona, je možna odjava le od obeh tekov. Odjava od posameznega teka v sklopu PRIJATELJSKEGA PAKETA ni možna.

Rok za odjavo od prijateljskega paketa je do 27. 09. 2020 na e-poštni naslov odjava@kraskimaraton.si, po tem datumu odjava ne bo več možna.

Vse dodatne informacije so na voljo na spletni strani prireditve www.kraskimaraton.si in na Facebook profilu Mali kraški maraton.

ekipa MKM
Zavod za šport, turizem in prosti čas Sežana

Tekači prijavljeni na Mali kraški maraton do datuma 10. 3. 2020-DOPOLNJENO NAVODILO

Vse prijave (plačane in neplačane) za prvotno planirani Mali kraški maraton (22. 3. 2020) se prenesejo na prireditev z novim datumom 7. 6. 2020.

V kolikor se na nov datum prireditve ne bi mogli udeležiti, nam to sporočite na e-poštni naslov odjava@kraskimaraton.si.
Rok za odjavo je do 28. MAJA 2020, po tem datumu odjava ne bo več možna.

Jubilejni 20. Mali kraški maraton prestavljen na nedeljo 7. 6. 2020

Spoštovani,

Zaradi izjemnih razmer v naši državi in tudi širše, zlasti v nam bližnji Italiji, smo primorani jubilejno 20. izvedbo Malega kraškega maratona prestaviti. Tekaške prireditve na Krasu tako ne bomo organizirali 22. 3. 2020 kot je bilo sprva predvideno, temveč v nedeljo 7. 6. 2020.

Zavedamo se, da smo odgovorni za preko 2.500 prijavljenih tekačev in tekačic, za preko 150 članov osebja in prostovoljcev, za več kot sedemsto otrok na otroških tekih in za številne druge obiskovalce, ki na dan maratona obiščejo Sežano. Zato je, tudi po včerajšnjem sprejetem sklepu Sveta za nacionalno varnost, to edina smiselna odločitev. Obenem je v preteklih dneh za nameček v veljavo stopila tudi prepoved organiziranja vseh športnih prireditev v Italiji, del trase Malega kraškega maratona pa poteka preko italijanskega ozemlja.

Vse doslej evidentirane prijave tekačev in tekačic bodo samodejno prenesene na 20. Mali kraški maraton, ki bo v nedeljo 7. 6. 2020. Vsi tisti, ki jim ta datum ne ustreza, naj nam to sporočijo na odjava@kraskimaraton.si.

Vse dodatne informacije so na voljo na spletni strani prireditve www.kraskimaraton.si in na Facebook profilu Mali kraški maraton.

ekipa MKM
Zavod za šport, turizem in prosti čas Sežana

Tekači prijavljeni na Mali kraški maraton do datuma 10. 3. 2020

Vse prijave (plačane in neplačane) za prvotno planirani Mali kraški maraton (22. 3. 2020) se prenesejo na prireditev z novim datumom 7. 6. 2020.

V kolikor se na nov datum prireditve ne bi mogli udeležiti, nam to sporočite na e-poštni naslov odjava@kraskimaraton.si.
Rok za odjavo je do 30. aprila 2020, po tem datumu odjava ne bo več možna.

Vse prijave na PRIJATELJSKI PAKET (Istrski maraton) se prenesejo na nov datum Malega kraškega maratona (7. 6. 2020).
Pri ODJAVI od PRIJATELJSKEGA PAKETA je možna odjava le od obeh tekov in se vplačano prijavnino vrne v celoti. Odjava od posameznega teka v sklopu PRIJATELJSKEGA PAKETA ni možna.

Rok za odjavo od prijateljskega paketa je do 25. marca 2020, po tem datumu odjava ne bo več možna.

 

Maratonska univerza

Četrtek 5.3.2020 ob 18:00  Pogovorni večer z Markom Roblekom

Kaj stori rekreativec, ko se mu ne ljubi teči? Ali pa ko ga tek čisto preveč potegne? So poškodbe dobronamerni opomniki naše minljivosti ali nepremostljive ovire? Se lahko zaljubite v maraton? Ali tekaška evforija res pojenjuje? Rdeča nit knjige so kolumne, 42 iskrivih in poglobljenih razmislekov o teku, tekačih, vesolju in sploh vsem. Izvrstno jih dopolnjuje ducat potopisov z maratonov širom sveta in začini kopica tekaških nasvetov in koristnih, a vedno humornih napotkov. Knjiga, ki vam bo dala misliti, vam razbijala tekaške mite, vam odstrla par novih tekaških modrosti in vas motivirala: za tek, za druženje, za sproščen in obenem odgovoren odnos do vas samih in do vašega teka.

Marko Roblek, avtor bloga Minimalist, pionir bosonogega teka in sodobnih prehranskih pristopov k športu je tek slekel modne navlake. V velikem slogu, jasno in glasno, brez zadržkov, ga je vrnil k bistvu in Slovencem dopovedal, da tek niso zgolj bleščeči copati in najnovejši tekstil. Tekmovalno in ciljno usmerjeno slovensko rekrativno sceno je z Vitezi dobrega teka in Nočno 10ko sprostil do te mere, da smo Slovenci na tek začeli gledati s hudomušnostjo, sproščenostjo in užitkom.

Pogovor z avtorjem knjige bo vodila mag. Magdalena Svetina Terčon

 Četrtek 12.3.2020 ob 18:00 Pogovorni večer z Matejem Tušakom 

Matej Tušak je študiral psihologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Študij je zaključil z diplomsko nalogo na temo Agresivnost v vrhunskem športu in doktoriral na temo Razvoj motivacijskega sistema v športu.

Zaposlen je na Fakulteti za šport in Filozofski fakulteti kjer predava psihologijo in psihologijo športa. Predava tudi na  podiplomskem študiju  Medicinske fakultete, na univerzah v Zagrebu, Splitu, Skopju, Mostarju, Trstu in Celovcu.

Dela tudi na inštitutu za šport in se  aktivno ukvarja v procesu psihične priprave športnikov na tekmovanja, ukvarja se tako z vrhunskimi športniki, kot tudi z otroki, mladinci in amaterskimi športniki. Kot psiholog je sodeloval na številnih EP, SP in OI. Je član strokovnega sveta za šport pri Vladi RS, predsednik strokovnega sveta za šport pri SUSA (univerzitetna športna zveza), član odbora za vrhunski šport pri OKS, član mednarodnega odbora športnih psihologov (ISPC), predsednik strokovnega sveta za JUDO in triatlon, član strokovnih svetov  v različnih (kegljanje, smučarski skoki, jadranje, kajak) panogah in vodja psihodiagnostičnega laboratorija na Inštitutu za šport. Je tudi voda psihološkega dela mednarodnega projekta @life, ki skrbi za preventivo na področju soočanja s stresom in zdravega načina življenja. 

Je avtor različnih knjig in preko 300ih znanstvenih člankov, v katerih teoretična znanja združuje s praktičnimi izkušnjami. Najpomembnejše njegove knjige so Psihologija športa, Strategije motiviranja v športu, Psihologija ekipnih športov, Trener, JAZ – Športnik, Človeški

Četrtek 19.3.2020 ob 18:00 Pogovorni večer z Nives Orešnik

Nives Orešnik je zapisana športu že od malih nog. Ko je začela s trenerskim izobraževanjem je odkrivala pomen zdrave prehrane, vpliv rednega gibanja na telo, spoznavala nove možnosti kako izboljšati sebe, začela se je zavedati, da lahko z majhnimi stvarmi in navadami vplivamo na svoje zdravje, ter odgovornosti na drugi strani, ki jo imam do svojega telesa. Potem je zdrave navade uskladila z njenim življenjskim slogom, spoznala, da ne gre za “odrekanje”, “višjo znanost”, da so z nekaj truda stvari obvladljive in začela v tem tudi uživati.

Ozaveščanje ljudi o zdravem načinu življenja jo izpopolnjuje. Zagovarja aktiven življenjski slog: redno gibanje, uravnoteženo prehrano in ustrezno spopadanje s stresom, saj verjame, da vse to izboljšuje kvaliteto življenja. Na predavanju nam bo predstavila, kako s pametnim treningom in dobro prehrano izboljšati kvaliteto življenja.

 

Na KRASni trening v Trst - nedelja 2.2.2020

Vabimo vas na brezplačni KRASni trening v Trst.
Skupaj s Priprave LJMARATON in Trieste Atletica se bomo odpravili na KRASni trening, brezplačni trening po ulicah Trsta, ko bomo po atraktivnem glasbenem ogrevanju, skupaj v lahkotnem koraku pretekli približno 6 ali 12 kilometrov.
Dobimo se ob 10.30 uri v Trstu, v neposredni bližini Piazza Unita d'Italia. Po atraktivnem glasbenem ogrevanju bomo skupaj v lahkotnem koraku pretekli približno 6 in 12 kilometrov. Tekli bomo v skupinah:
- 6 km v tempu 6.30 – 7.00 min/km,
- 12 km v tempu 6.30 – 7.00 min/km,
- 12 km v tempu 5.45 - 6.00 min/km.

Poskrbljeno bo za okrepčilo in lokalno turistično vodenje tekaškega ogleda Trsta skupaj s Trieste Atletica.

Nova TRASA

 Na 20. izvedbi Malega kraškega maratona boste prvič dobili priložnost tudi tisti, ki imate radi krajše razdalje in tisti, ki se vam zdi, da vam je 10 - kilometrska preizkušnja prevelik zalogaj. Prav za vas smo se odločili postaviti novo traso - ʀᴇᴋʀᴇᴀᴛɪᴠɴᴏ 5ᴋᴏ.

19. Mali kraški maraton | Official Aftermovie
24. apr. 2019
18. Mali kraški maraton
11. mar. 2019