O maratonu

Mali kraški maraton je dogodek, ki iz leta v leto podira rekorde in privablja mednarodno zasedbo tekačev, ki želijo po zimskem premoru, preizkusiti svojo fizično pripravljenost.

Trasa 21.098 metrov dolgega polmaratona je razgibana, ne prezahtevna in v celoti asfaltirana. Štartni strel bomo sprožili v športnem parku Sežana. Tekači pa bodo po uvodnih tekaških korakih po ulicah Sežane zavili na cesto proti Lipici, kjer sledi prestop državne meje. Iz Bazovice je trasa speljana proti Padričam, Trebčam in preko Orleka nazaj v Sežano.

Obe trasi teka sta krožni, tako tekmovalci na 10 kilometrov, pretečejo manjši krog, tekmovalci na 21 kilometrov, pa večji krog, ki prečka tudi državno mejo. Poti so speljane skozi kraške vasi po idilični kraški pokrajini, kar je odlična podlaga za promocijo same regije. Za tekmovalce je poskrbljeno že ob progi, kjer so postavljene okrepčevalnice s sadjem, pijačo, energetskimi napitki, sladkorjem in keksi. Za lažje premagovanje kilometrov na poti do cilja, pa jih bodo pozdravile tudi glasbene skupine in bogat spremljevalni program. Za tekače bo organizirano vodeno ogrevanje.

Čas res hitro beži in pred nami je že 22. mali kraški maraton. V vseh teh letih je v Sežani teklo že več kot 30 000 tekačev tako na polmaratonu kot tudi rekreativnem teku.

Seveda je bilo prvo leto najtežje, saj so bili prvi organizacijski koraki, danes prepoznavnega tekaškega praznika, za vse nas nekaj novega. Startno-ciljni prostor prvega maratona je bil na drugi lokaciji, pa tudi trasa je bila še precej makadamska in neurejena. Poleg tega smo v žepu imeli še osebnim dokument, saj prečkanje državne meje drugače ni bilo možno.

Z vestnim in trdim delom smo do danes uspeli Mali kraški maraton pripeljati v sam vrh, saj je med največjimi in prepoznavnimi teki v Sloveniji.

Z leti maraton ni doživljal večjih sprememb. Že pri drugem maratonu se je startno-ciljni prostor preselil v sežanski športni park - srce športnega dogajanja v Sežani. Še istega leta pa se je spremenila tudi trasa polmaratona, saj smo jo preusmerili v obratno smer in do danes je ostala nespremenjena.

Organizacijski odbor: Niko Zadnik, Barbara Jerič, Matej Glavina,, Žan Skok, Miha Penko, Marko Meden, Jani Žiberna, Milan Papič, Niko Dolgan, Marko Svetina, Žiga Černe, Valerija Pučko.