Aktualno

Maratonska univerza

Četrtek 5.3.2020 ob 18:00  Pogovorni večer z Markom Roblekom

Kaj stori rekreativec, ko se mu ne ljubi teči? Ali pa ko ga tek čisto preveč potegne? So poškodbe dobronamerni opomniki naše minljivosti ali nepremostljive ovire? Se lahko zaljubite v maraton? Ali tekaška evforija res pojenjuje? Rdeča nit knjige so kolumne, 42 iskrivih in poglobljenih razmislekov o teku, tekačih, vesolju in sploh vsem. Izvrstno jih dopolnjuje ducat potopisov z maratonov širom sveta in začini kopica tekaških nasvetov in koristnih, a vedno humornih napotkov. Knjiga, ki vam bo dala misliti, vam razbijala tekaške mite, vam odstrla par novih tekaških modrosti in vas motivirala: za tek, za druženje, za sproščen in obenem odgovoren odnos do vas samih in do vašega teka.

Marko Roblek, avtor bloga Minimalist, pionir bosonogega teka in sodobnih prehranskih pristopov k športu je tek slekel modne navlake. V velikem slogu, jasno in glasno, brez zadržkov, ga je vrnil k bistvu in Slovencem dopovedal, da tek niso zgolj bleščeči copati in najnovejši tekstil. Tekmovalno in ciljno usmerjeno slovensko rekrativno sceno je z Vitezi dobrega teka in Nočno 10ko sprostil do te mere, da smo Slovenci na tek začeli gledati s hudomušnostjo, sproščenostjo in užitkom.

Pogovor z avtorjem knjige bo vodila mag. Magdalena Svetina Terčon

 Četrtek 12.3.2020 ob 18:00 Pogovorni večer z Matejem Tušakom 

Matej Tušak je študiral psihologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Študij je zaključil z diplomsko nalogo na temo Agresivnost v vrhunskem športu in doktoriral na temo Razvoj motivacijskega sistema v športu.

Zaposlen je na Fakulteti za šport in Filozofski fakulteti kjer predava psihologijo in psihologijo športa. Predava tudi na  podiplomskem študiju  Medicinske fakultete, na univerzah v Zagrebu, Splitu, Skopju, Mostarju, Trstu in Celovcu.

Dela tudi na inštitutu za šport in se  aktivno ukvarja v procesu psihične priprave športnikov na tekmovanja, ukvarja se tako z vrhunskimi športniki, kot tudi z otroki, mladinci in amaterskimi športniki. Kot psiholog je sodeloval na številnih EP, SP in OI. Je član strokovnega sveta za šport pri Vladi RS, predsednik strokovnega sveta za šport pri SUSA (univerzitetna športna zveza), član odbora za vrhunski šport pri OKS, član mednarodnega odbora športnih psihologov (ISPC), predsednik strokovnega sveta za JUDO in triatlon, član strokovnih svetov  v različnih (kegljanje, smučarski skoki, jadranje, kajak) panogah in vodja psihodiagnostičnega laboratorija na Inštitutu za šport. Je tudi voda psihološkega dela mednarodnega projekta @life, ki skrbi za preventivo na področju soočanja s stresom in zdravega načina življenja. 

Je avtor različnih knjig in preko 300ih znanstvenih člankov, v katerih teoretična znanja združuje s praktičnimi izkušnjami. Najpomembnejše njegove knjige so Psihologija športa, Strategije motiviranja v športu, Psihologija ekipnih športov, Trener, JAZ – Športnik, Človeški

Četrtek 19.3.2020 ob 18:00 Pogovorni večer z Nives Orešnik

Nives Orešnik je zapisana športu že od malih nog. Ko je začela s trenerskim izobraževanjem je odkrivala pomen zdrave prehrane, vpliv rednega gibanja na telo, spoznavala nove možnosti kako izboljšati sebe, začela se je zavedati, da lahko z majhnimi stvarmi in navadami vplivamo na svoje zdravje, ter odgovornosti na drugi strani, ki jo imam do svojega telesa. Potem je zdrave navade uskladila z njenim življenjskim slogom, spoznala, da ne gre za “odrekanje”, “višjo znanost”, da so z nekaj truda stvari obvladljive in začela v tem tudi uživati.

Ozaveščanje ljudi o zdravem načinu življenja jo izpopolnjuje. Zagovarja aktiven življenjski slog: redno gibanje, uravnoteženo prehrano in ustrezno spopadanje s stresom, saj verjame, da vse to izboljšuje kvaliteto življenja. Na predavanju nam bo predstavila, kako s pametnim treningom in dobro prehrano izboljšati kvaliteto življenja.

 

Na KRASni trening v Trst - nedelja 2.2.2020

Vabimo vas na brezplačni KRASni trening v Trst.
Skupaj s Priprave LJMARATON in Trieste Atletica se bomo odpravili na KRASni trening, brezplačni trening po ulicah Trsta, ko bomo po atraktivnem glasbenem ogrevanju, skupaj v lahkotnem koraku pretekli približno 6 ali 12 kilometrov.
Dobimo se ob 10.30 uri v Trstu, v neposredni bližini Piazza Unita d'Italia. Po atraktivnem glasbenem ogrevanju bomo skupaj v lahkotnem koraku pretekli približno 6 in 12 kilometrov. Tekli bomo v skupinah:
- 6 km v tempu 6.30 – 7.00 min/km,
- 12 km v tempu 6.30 – 7.00 min/km,
- 12 km v tempu 5.45 - 6.00 min/km.

Poskrbljeno bo za okrepčilo in lokalno turistično vodenje tekaškega ogleda Trsta skupaj s Trieste Atletica.

Nova TRASA

 Na 20. izvedbi Malega kraškega maratona boste prvič dobili priložnost tudi tisti, ki imate radi krajše razdalje in tisti, ki se vam zdi, da vam je 10 - kilometrska preizkušnja prevelik zalogaj. Prav za vas smo se odločili postaviti novo traso - ʀᴇᴋʀᴇᴀᴛɪᴠɴᴏ 5ᴋᴏ.

19. Mali kraški maraton | Official Aftermovie
24. apr. 2019
18. Mali kraški maraton
11. mar. 2019
Tekaška prireditev
Tekaški pozdrav jeseni na Krasu
Tekaški pozdrav jeseni na Krasu
Sežana, 7. november 2020