Aktualno

Prva pomladna nedelja v Sežani po treh letih ponovno polna tekačev in tekačic

Prva pomladna nedelja že tradicionalno na Kras privabi veliko število tekačic in tekačev. Prireditev, ki se je pred 23 leti začela na osnovi prijateljstva in druženja, a s kančkom tekmovalnosti, je vsa leta zadržala svoje bistvo in je ravno pri tem prepoznavna s strani slehernega slovenskega tekača.

Mali kraški maraton že enaindvajseti po vrsti z dveletnim premorom (covidni časi)  je bil poleg lepega vremena poln pozitivne energije, veselja in smeha. Na startni strel je ob 11 uri ob fantastičnem vzdušju je čakalo preko 1000 tekačev in tekačic, ki so se podali na 6, 10 in 21 km dolgo krožno traso.

Že  ob 9.30 je za pravo evforijo poskrbelo 700 otrok, ki so čakali na svoje starte. Otroci vse od vrtca pa do devetega razreda so se borili na štirih različnih razdaljah Lipiških tekih in prav vsi so  v cilju dobili medaljo saj so bili vsi zmagovalci. Letošnja novost je bil tek mladih, na katerega se je podalo kar nekaj dijakov in dijakinj.

Tudi pohodniki so  se ob 10.30 uri podali na 8 km voden pohod z vodniki iz Planinskega društva Sežana.

V izvedbo maratona je bilo vključenih 300 prostovoljcev, med katerimi so bili dijaki in dijakinje Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana in varovanci Varstveno delovnega centra Sežana, Kmetije Brinjevka, Društva VEZI, Dom na Krasu, lokalna športna in ostala društva, vaščani Orleka in posamezniki iz Sežane in drugih krajev Slovenije in Italije, ki so s svojim delom in srčnostjo soustvarjali dogodek.

 

ZMAGOVALCI:

POLMARATON (moški)

1. BEČAN Timotej 1:10:48

2. LAVRENČIČ Urban 1:13:05

3. DONEY Thomas 1:13:20

 

POLMARATON (ženske)

1. MAKLIN Neža 1:26:11

2. BORG Chiara 1:27:34

3. GORJANC Nika Blažka 1:33:51

 

 10ka (moški)

1. MAKOVEC Aljaž 0:32:05

2. ROZMAN Uroš 0:32:43

3. TRČEK Jan 0:34:13

 

 10ka (ženske)

1. KRŠINAR Neja 0:35:07

2. AMERŠEK Kim 0:38:29

3. KRMELJ Petra 0:40:33

 

KLANČARJEVIH 6 (moški)

1. SLEMENŠEK David 0:24:20

2. KOVAČIČ Jurij 0:24:37

3. SLEMENŠEK Urban 0:25:06

 

Klančarjevih 6 (ženske)

1. GOMIZELJ Lana 0:27:53

2. STRNAD KOS Petra 0:28:49

3. VRABEC Nika 0:32:00

 

Prevzem startnih številk

Prevzem startnih številk

  • petek, 24.3.2023 poslovalnica Hervis Sports Slovenija v Aleji v Ljubljani med 10.00 in 19.00
  • Na dan prireditve med 9.00 in 10.45 v Športni dvorani Sežana.

P O Z O R - dvig štartne številke je možen z osebnim dokumentom oz. z računom, ki ste ga prejeli na elektronski naslov​

Uradna predstavitev v Kobilarni Lipica

Kobilarna Lipica, pokrovitelj kobilarne – Zavarovalnica Generali ter lokalni športni partner Zavod ŠTIP so v soboto, 18.marca 2023, na prekrasen pomladni dan uspešno odprli novo tekaško stezo v Lipici. Več kot 90 tekačev, ki so kot prvi preizkusili novo progo, je bilo navdušenih nad urejenostjo in lepotami nove steze Generali ZAME.

Ureditev nove tekaške steze je plod sodelovanja Kobilarne Lipica ter zavarovalnice Generali, ki sta skupaj pripravili projekt, s katerim želijo gostom kobilarne ponuditi naraven, aktiven in zdrav način spoznavanja kulturne in naravne dediščine.

Direktorica Kobilarne Lipica, mag. Tatjana Vošinek Pucer je povedala, da je v Lipici je pomen športa viden na vsakem koraku. Osnovna dejavnost kobilarne je poleg konjereje tudi konjeništvo, ki je ena od oblik športnega udejstvovanja. Že več kot 30 let je del ponudbe v Lipici tudi golf, ki vsako leto privabi preko 10.000 igralcev.

Z otvoritvijo nove steze, ki je speljana tako, da lahko navduši tako tekače kakor tudi pohodnike, želijo v Lipici razširiti nabor aktivnosti, s katerimi bi zadržali obiskovalce v Lipici čim dlje in jim ponudili še več.

Prav tako je pomemben razvoj te panoge turizma tudi z vidika približevanja Lipice lokalni skupnosti, saj nova steza ponuja veliko priložnosti tudi za obisk šolskih skupin in organizacijo šolskih športnih dni.

Dodala je še, da je tekaška proga je primerna za vse rekreativne tekače, ne glede na njihovo kondicijsko pripravljenost, saj je dolga približno 6,3 kilometrov in je primerna za začetnike ter izkušene tekače. V okviru 6km je vzponov za samo 40 m, zato je primerna tudi za tiste z manj kondicije.

Proga poteka po čudoviti lipiški pokrajini, kjer se lahko tekači naužijejo svežega zraka ter uživajo v čudoviti naravi. Proga je označena in primerna za tek v vseh letnih časih.

Izvedba in priprava proge je bila z investicijskega vidika manjša naložba, saj smo uspešno uporabili že obstoječe trase v Lipici, dodale pa so se nove površine, ki se urejajo v okviru drugih dejavnosti.

Župan občine Sežana g. Andrej Sila, je v svoji izjavi poudaril pomen povezovanja lokalne skupnosti z Lipico, ob tem pa dodal, da je možnosti za sodelovanje še veliko. »V naslednjih letih bomo področju razvoja športa v Sežani namenili posebno pozornost. Pri tem vidimo Lipico kot pomembnega partnerja, ki bi lahko prispevala k dodatni prepoznavnosti občine Sežana kot športno turistične destinacije.« Lipica namreč razpolaga z namestitvenimi kapacitetami, ki lahko gostijo tudi najzahtevnejše športne ekipe. Pomembne športnike, ki so tu izvajali svoje priprave, je Lipica v zgodovini namreč že gostila. Posebno možnost sodelovanja sežanski župan vidi tudi v navezovanju lipiške športne infrastrukture na lokalno.

V neposredni bližini Lipice in Sežane gre izpostaviti Živi muzej Krasa s številnimi kraškimi značilnostmi in izobraževalno rekreacijskimi potmi, ki jih občani radi uporabljajo za aktivno preživljanje prostega časa in je odlična izbira tudi za goste Hotela Maestoso.

Prav tako velik potencial predstavlja tudi nova kolesarska pot, ki jo Občina Sežana gradi v okviru evropskega projekta GEOMOB. Ta v prvi fazi povezuje Komen in Sežano, je pa velika želja, da bi se trasa nadaljevala do Lipice ter naprej do Lokve in Škocjanskih jam, s čimer bi povezala glavne kraške znamenitosti. »Vlaganje v športno infrastrukturo je za občino zelo pomembno, za uspešen razvoj območja kot celote pa so nujne tudi so-investicije države. Ne nazadnje tudi v bazen v Lipici, ki ga občina ter občani močno pogrešamo.« Ob koncu je župan vse zbrane povabil k obisku Krasa v vseh letnih časih, še posebej v jeseni, ko je Kras obdan v mistične jesenske barve.

David Bembič, direktor podpore strankam v zavarovalnici Generali je povedal, da zavarovalnica v okviru svoje trajnostne usmeritve podpira številne športne projekte in zdrav ter aktiven način življenja. Zato ni naključje, da nova tekaška proga nosi ime po novem lojalnostnem programu zavarovalnice Generali ZAME. »Veseli smo, da kot vseživljenjski partner strankam in kot dolgoletni poslovni partner in podpornik Kobilarne Lipica razvijamo nove projekte, ki bogatijo okolje in ustvarjajo trajno vrednost v skupnosti. Program Generali ZAME spodbuja zdrav in aktiven življenjski slog, kar je tudi cilj nove tekaške steze.« Vsem tekačem na novi tekaški progi Generali ZAME je David Bembič zaželel prijeten in varen tek in jih skupaj z ostalimi obiskovalci kobilarne povabil, da preverijo številne ugodnosti Programa prednosti Generali ZAME, med katerimi so tudi ugodnosti za družinski ogled kobilarne.

Direktor Zavoda ŠTIP Niko Zadnik je začel udarno: »Marca tečemo Na Krasu!«. V nadaljevanju je predstavil hitro bližajoči 21. Mali kraški maraton je pred vrati! Povedal je: »Prihaja prva pomladna nedelja in s tem uvod v rekreativno tekaško sezono, ko se bomo v tempu tekaških korakov podali po slikoviti pokrajin Krasa.

Za nami sta izvedena dva preKRASna teka v Ljubljani in Lipici, ki sta služila kot promocija in priprava tekačem na nedeljsko tekmo.« V sklopu aktivnosti so skupaj s Kobilarno Lipica in Zavarovalnico Generali skozi osrčje Kobilarne Lipica pripravili novo tekaško stezo, poimenovano »Tekaška steza Generali ZAME«, ki bo vsem ljubiteljem teka in rekreacije brezplačno na voljo celo leto.

Predstavil je tudi pomembne številke bližajočega dogodka: »Na start maratona je prijavljenih 1200 tekačev, ki so bodo podali na tri slikovite in različno dolge trase (6km, 10km in 21km). Odlično je pokrit tudi otroški del z Lipiškimi teki na katerega se je prijavilo 800 otrok. Poskrbljeno bo tudi za pohodnike za katere smo pripravili pohod po kraški gmajni.« Povedal je, da so trenutno prijave na maraton zaprte. Vsem tistim tekačem, ki so zamudili prijavne roke na 21. Mali kraški maraton, nudijo možnost EKSKLUZIVNE PRIJAVE med sredo, 22.3. in petkom, 24.3.2023, po ceni 45 €

 

Vabljeni na voden ogled jame Vilenice

Vabljeni na voden ogled jame Vilenice, najstarejše turistične jame v Evropi. Čudovita kraška jame, ki vas bo očarala s svojim bogatim okrasjem in zgodovino.

Spustili se bomo 72 metrov pod površje in skupaj obiskali podzemne dvorane, spoznavali barvitost kapnikov in kapniškega okrasja. Vabljeni.

Ura ogleda: 15.00

Trajanje ogleda: 1 ura

Promocijska cena: 10 € po osebi (otroci 5 €)

Obutev in obleka: Udobna športna obutev in oblačila primerna za jamske temperature 8-10 stopinj.

Prijave na: alenka.gabriela.scuka@gmail.com; 031 666 860

 

Avtor: Peter Gedei

KRASNI TEK V LIPICI

V soboto, 18. marca, vas lepo vabimo na KRASNI TEK, brezplačni skupinski tek v sklopu priprav na 21. Mali kraški maraton in otvoritev nove tekaške proge GENERALI ZAME v Lipici.

Na treningu bomo otvorili NOVO TEKAŠKO PROGO V LIPICI

Steza je popolna izbira za vse tekače in tiste, ki si to želijo postati. Tekli bomo med travniki in pašniki, ki nudijo čudovite razglede na lipiške bele konje. Udeležite se treninga in uživajte lepote narave, lipicancev ter ostanite v zdravi in dobri formi!

Dobimo se ob 10.00 pri hotelu Maestoso v Lipici. Skupaj bomo v lahkotnem koraku pretekli približno 6 in 12 kilometrov. Tekli bomo v skupinah; 6 km v tempu 6.30 – 7.00 min/km, 12 km v tempu 5.45 - 6.00 min/km. Začnemo vsi skupaj lahkotno, sledi dinamično ogrevanje, nato pa se razdelimo v skupine.

Zaradi lažje organizacije projekta mora vsak udeleženec izpolniti spletni obrazec in oddati prijavnico. 
 bit.ly/3kQG1Yd 

Krasni tek v Ljubljani

V soboto, 11. marca vas lepo vabimo na KRASNI TEK, 4. brezplačni skupinski tek. 

Dobimo se ob 8.00 uri zjutraj pri Koseškem bajerju.

Zaradi lažje organizacije projekta mora vsak udeleženec brezplačnih skupinskih tekov izpolniti spletni obrazec in oddati prijavnico.

PRIJAVA: https://fs9.formsite.com/oSW6PK/50xrgos4c0/index

S Krasa bomo pripeljali tudi najboljši teran in pršut.

Vabljeni!

VODEN POHOD PO KRAŠKI GMAJNI

Tudi, če ne tečete  vas vabimo na Kras! 

V dužbi izkušenega lokalnega vodnika se boste podali na okvirno 2,5 uro raziskovanje kraške gmajne.

Več informacij o pohodu tukaj >>

OBVEZNA PRIJAVA  IN PLAČILO DO 23. 3. 2023

Člani Generali Programa prednosti ZAME tečejo ceneje

Tek vam omogoča, da dobro poskrbite za svoje zdravje.

Pridružite se tekačem na Malem kraškem maratonu, 26. marca 2023.

Z brezplačnim članstvom v Generali Programu prednosti ZAME pridobite kupon za ugodnejšo prijavnino.

Popusti za člane Generali Programa prednosti ZAME:

  • Višina popusta: 11% popust za prijavo na 21. Mali kraški maraton
  • Veljavnost ugodnosti: do 19. 3. 2023

HERVIS PODARJA CENEJŠO ŠTARTNINO!

Na Malem kraškem maratonu je čas za HERVISOV MESEC, ki traja od danes, 4. 2. 2023, do 26. 2. 2023!

Hervis vsakemu, ki se bo do 26.2.2023 odločil za nakup štartnine na Malem kraškem maratonu, podarja 5,00 EUR.

Tako se lahko vsi, ki ste zamudili najcenejšo prijavo, na prvo pomladno nedeljo na štart podate po ceni 38,00 EUR.

Se vidimo v Sežani, v nedeljo, 26.3.2023!

Podjetje KingsBox nov partner MKM

V zgodbi Malega kraškega maratona vam ponosno predstavljamo novega partnerja: Podjetje KingsBox. Podjetje KingsBox je bilo ustanovljeno leta 2015 v 30 m2 veliki garaži. Ustanovitelja, Luka Železnik in Dejan Kobal, sta bila takrat 25-letna študenta brez denarja in poznanstev, vendar z močno voljo in željo po osebnem ter poslovnem napredku.

Sedem let kasneje je KingsBox eden največjih ponudnikov funkcionalne športne opreme v Evropi in Združenih arabskih emiratih s kar 70% izdelkov proizvedenih v Sežani in okolici. S Kings-Boxovo opremo med drugim trenirajo tudi kraljeva družina ZAE, Andrea Iannone in nogometaši Barcelone, izdelke pa lahko najdete tudi na samem dirkališču v Monzi.

V letu 2021 je podjetje KingsBox ustvarilo skoraj 10 milijonov evrov prometa in imelo približno 50 zaposlenih, ki svoje izdelke ponuja v 35 državah svata.

Več o KingBoxu si oglejte na njihovi spletni strani www.kingsbox.com

PODALJŠAN ROK NAJCENEJŠE PRIJAVE

Do petka, 3.februarja, lahko svojo prijavo na MKM še vedno opraviš ceneje. Pa še prvih 100 prijavljenih od tega trenutka dalje prejme darilo Zavarovalnice Generali.

*Akcija velja za posamične prijave in velja od 01.02. do 03.02.2023. Prijava velja za popolno, ko je tudi plačana do 3.2.2023.

PRIJATELJSKI PAKET

Tudi letos smo za vas pripravili prijateljski paket.

26. Marca na 21. Mali Kraški Maraton, 16.aprila pa na Luka Koper 9. Istrskem maratonu. 

Ne zamudite izjemne priložnosti in se prijavite na oba teka po nižji ceni.

PRIJAVA >>

PREMIUM PRIJAVNINA

Nadgradite svojo izkušnjo na dan maraton in se izognite dodatnemu stresu.

Na voljo imamo 50 VIP paketov! Da bi se na Krasu še lepše imeli PREMIUM prijavnino izberi.

Premium prijavnina vključuje:

• Prijavnino na mali kraški maraton – brez čakanja na prevzem (6km, 10km ali 21 km)
• Rezervirano parkirišče 150 m od startno-ciljnega prostora
• Tuš in garderobo
• Zajtrk
• Pogostitev po koncu teka v VIP prostoru

Prijavi se tuakj!

Zagotovljeno parkirišče brez iskanja

Za mirnejši prihod na startno ciljni prostor izberi paket »prijavnina brez skrbi«, ki zagotavlja prosto parkirišče brez iskanja.

Prijavnina brez skrbi vključuje:

• Prijavnino na mali kraški maraton (6km, 10km ali 21 km)
• Rezervirano parkirišče 150 m od startno-ciljnega prostora

Prijavi se tukaj!

19. Mali kraški maraton | Official Aftermovie
24. apr. 2019
18. Mali kraški maraton
11. mar. 2019