Aktualno

DARILNI BON - PRIJAVNINA KOT BOŽIČNO-NOVOLETNO DARILO?

 

Če želiš razveseliti TEKAČA za katerega meniš, da bi želel teči na 21. Malem kraškem maratonu in bi mu želel PLAČATI PRIJAVNINO ZA DARILO - nam piši na: info@sport-sezana.com.

Na seznamu prijavljenih preveri ali je prejemnik že med prijavljenimi: https://www.kraskimaraton.si/prijava/seznam-prijav

PRIJAVE ODPRTE! 24 ur najcenejša prijavnina!

Odprta prijavnica

!! Prvih 24 ur najnižja štartnina !!

Za vse tekače smo pripravili ob odprtju prijav posebno decembrsko dobrodošlico in prvih 24 ur (do 2.12. do 12 ure) omogočamo prijavo z najugodnejšo ceno! Zato pohiti in teči na prelepem Krasu na prvo pomladno nedeljo, 26.3.2023, ko bo na vrsti že 21. Mali kraški maraton.

Mali kraški maraton ponovno na prvo pomladno nedeljo!

Kmalu se odprejo prijave na 21. Mali kraški maraton, ki bo ponovno na prvo pomladno nedeljo (26.3.2023) kot se za Kras spodobi.

 

20. Mali kraški maraton je končno dočakal svoj trenutek.

Čeprav na neznačilen dan (praviloma je tek na prvo spomladansko nedeljo), je v izredno soparnem vremenu svoj tek odteklo približno 1.300 tekačev, ki so tekli na treh različnih razdaljah in sicer na 21km, na 10km in kot novost, na 5km.
Kljub temu, da smo bili organizatorji (Zavod za šport, turizem in prosti čas Sežana) pol-maraton prisiljeni dvakrat prenesti, smo znova dokazali, da je to (kot se je izrazil že idejni oče kraškega maratona Božo Dragan) »tek z najbolj prisrčnim vzdušjem«. Da je temu tako, pa gre zahvala predvsem prostovoljcem, ki so se z dušo in srcem, predvsem pa v res velikem številu odzvali povabilu organizatorja in za kar jim organizator izreka posebno priznanje.
Tekači so tokrat tekli po nekoliko spremenjeni trasi, ki je potekala tudi skozi posestvo Lipica in je med konji na paši nudila še poseben užitek. Poleg tega je tokratna trasa bila speljana nekoliko več po makadamskih cestah, skozi Živi muzej Krasa. Skratka, Kras v vsej svoji lepoti.
Najhitrejši tekač pol-maratona je bil Navodnik Simon s časom 1:14:52, v ženski kategoriji pa je ta naslov pripadel Torkar Saši s časom 1:37:37.
Kljub poletnim temperaturam nismo pozabili na tradicionalno joto, katere so po teku deležni tekači. Vsem, ki so svojo prijavo ohranjali od leta 2020, pa smo se oddolžili s steklenico kraškega terana ter manjšim narezkom. 
Drugi, zelo prisrčen vrhunec pa so bili otroški »Lipiški teki«. Zbrana množica je lahko opazovala neverjetnih 600 otrok, ki so (nekateri tudi v spremstvu staršev) odtekli svoj »maraton«. Bilo je razigrano in veselo.
Najavljamo, da se bo Mali Kraški maraton naslednje leti vrnil v svoj prvotni termin, torej na prvo spomladansko nedeljo. Vse informacije bodo na voljo na strani www.kraskimaraton.si.

UVOD V 20. MALI KRAŠKI MARATON Z LEGENDARNIM BOŽOM DRAGANOM

Občinstvo v Kosovelovem domu v Sežani je bilo priča fantastičnemu dogodku organiziranemu ob jubileju Malega kraškega maratona. Ta bo konec tega tedna zabeležil že svojo 20. izvedbo.

Dogodku so bili priča številni sodelavci Malega kraškega maratona, ki so skozi leta pripravljali tradicionalno in pri tekačih lepo sprejeto prireditev.  Zahvale za doprinos pri organizaciji in pomoč pri izvedbi so prejeli Žiga Černe, Niko Dolgan, Klemn Dolenc in Carlo Irace, ki maraton soustvarjajo že dve desetletji. Vsekakor je zbrane najbolj navdušil idejni oče Malega kraškema maratona Božo Dragan.

Ekskluzivno je bil predstavljen tudi ambasadorja Krasa in Malega kraškega maratona. Ta čast je letos pripadla domačinu, sicer pa poznanemu stand-up komiku, Žanu Papiču, ki je v preteklosti pogosto sodeloval kot reditelj prireditve in prireditev pozna do podtankosti. Skratka, filmska zgodba! In, ko smo že pri filmu, v prijetnem vzdušju je bil premierno predvajan dokumentarni film »Zgodba Malega kraškega maratona«, ki je ganil še kraški kamen iz katerih so že leta izdelane medalje za udeležence teka.

V Kosovelovem domu je v teh dneh na ogled tudi posebna in domišljena razstava z naslovom »20 zgodb Malega kraškega maraton«, ki si jo lahko ogledate od ponedeljka do petka od 10. do 12. ure, eno uro pred začetkom filmov in ostalih prireditev ter med drugimi prireditvami. Razstava bo na ogled do 19. Junija 2022, tudi to nedeljo, na dan prireditve Malega kraškega maratona, med 8h in 12h. Vstop je brezplačen.

Se vidimo to nedeljo, na tradicionalnem, že 20. Malem kraškem maratonu!

Ps.:  Vreme BO!

Film 20 let Maleka kraškega maratona: https://www.youtube.com/watch?v=za_o1fz3Klk

     

 

Dokumentarna razstava

V sklopu 20 obletnice Malega Kraškega Maraton (MKM) smo v Kosovelovem domu Sežana pripravili dokumentarno razstavo. Razstavo si bo možno ogledati tudi na dan Malega kraškega maratona med 8 in 12 uro.

 MKM je prepoznavna športna prireditev, ki jo je idejni oče prireditve, legendarni direktor Zavoda Božo Dragan je skupaj s svojim prijateljem iz Italije Carlom Irace  iz društva G.S. Amici Del Tram De Opcina  (kasneje Trieste Atletica) pred več kot dvajsetimi leti uspel prepričati skupnost na obeh straneh meje, da na Kras sodi tudi večja tekaška prireditev. Poskrbela sta še za neumorno in zanesenjaško ekipo, ki že vsa leta s predanostjo skrbi za organizacijo. Ekskluzivnost so našli v takrat sicer že prehodni meji z Italijo, ki pa še ni bila del Schengenske meje in je zato prva izvedba pomenila neverjeten izziv ter posledično tudi izjemen in pozitiven odziv.

S to uvodno zgodbo se je pričelo odvijati vseh 20 zgodb Malega Kraškega Maratona. Vsaka zase je posebna, zanimiva in vsaka ima svojega junaka. Te zgodbe si boste lahko ogledali preko razstavljenih fotografij in priloženih opisov, spomini na pretekle teke pa vam bodo pričarali edinstveno zgodbo Malega Kraškega Maratona.

Mali Kraški Maraton je bil 19-krat izveden na zadnjo nedeljo v mesecu marcu, letos pa so se zaradi okoliščin prireditelji odločili (po tem, ko so ga že dvakrat preložili), da ga izvedejo v začetku meseca junija in hkrati pripravijo razstavo v čast okrogli obletnici.

Razstava je bila pripravljena že v letu 2020, zato ima še eno dimenzijo - ob njenem nastajanju virusa Covid 19 še nismo poznali

 

Brezplačni otroški teki tudi letos na Malem kraškem maratonu

 

Tudi v letošnjem letu bomo poskrbeli za naš pomladek. Tako bodo v nedeljo, 5.6.2022, otroški teki v sklopu Malega kraškega maratona v znamenju Kobilarne Lipica, zato smo jih poimenovali Lipiški otroški teki.

Za udeležbo otroka na teku je obvezna prijava preko spletne prijavnice. Vsi otroci pa prejmejo personalizirano štartno številko s svojim imenom, kratko majico ter medaljo in osvežitev v cilju.

Lepo vabljeni na posebno doživetje, saj bodo vsi otroci dobili občutek, kako poteka tek na pravem maratonu. Otroški teki so namenjenim vsem otrokom – od tistih, ki so še v vozičkih in s katerimi bodo tekli mamice ter očki, do otrok, ki obiskujejo 9. razred. Otroški teki so brezplačni!

Vse točne informacije glede otroških tekov dobite tukaj: https://www.kraskimaraton.si/otroski-program

 

Jubilejni 20. Mali kraški maraton tudi skozi zibelko lipicancev

Sporočamo vam prijetno novico in sicer, da smo za vas pripravili novi čudoviti trasi na 21 in 5 kilometrov! Veseli nas, da smo se dogovorili s Kobilarno Lipica, ki bo vse tekače sprejela odprtih rok in omogočila tek skozi zaprti del Lipice. Po težavah s pridobivanjem dovoljenj za organizacijo dela tekaške prireditve po italijanski strani, bo jubilejni 20. Mali kraški maraton tako doživel tudi vznemirljivo osvežitev. Vsi, ki se odpravljate na 21 kilometrsko preizkušnjo boste tekli v družbi lipicancev. Uživali boste v naravnih lepotah Krasa in pokukali v zibelko belih konj. Kar četrtina malega maratona bo potekalo po posestvu največje kobilarne z lipicanci na svetu. Trasa bo imela skupaj 150 višinskih metrov razlike, potekala bo po utrjenih makadamskih poteh (v dolžini 5 km) in asfaltu. Vse tekače prijavljene na 5 kilometrski tek bomo s prevozom t.i. »shuttle bus« prepeljali na štartni prostor, trasa pa bo v celoti potekala po asfaltnih poteh.

Pohod živi muzej Krasa

  • Zbirno mesto: Startno – ciljni prosto Malega kraškega maratona (športni park Sežana)
  • Start pohoda: ob 8 uri
  • Dolžina poti: 10 km
  • Težavnost: Srednje zahtevna, primerno tudi za družine
  • Čas hoje: 4 ure
  • Vodi: Planinsko društvo Sežana
  • Cena: 8 eur vključuje (vodenje z usposobljenim vodnikom, voda na trasi in jota na koncu)

Oprema: Obvezni pohodniški čevlji, priporočamo palice, zaščito pred dežjem, vetrom ali soncem ter dodatno vodo.

OBVEZNA PRIJAVA IN PLAČILO DO 1. 6. 2022

Info:
Za vse informacije smo na voljo: info@sport-sezana.com; tel: 05 /730 14 80

20. Mali Kraški Maraton bo! 5.6.2022

Dragi prijatelji Malega Kraškega Maratona,

Se še spomnite kako zgleda Kras? Se spomnite kakšna je trasa Malega Kraškega Maratona? Se spomnite, da zna zapihati burja, ampak lahko pa je tudi prekrasno sončno vreme? Se spomnite užitka v teku po enkratni pokrajini in posebnosti, da tečete tudi po sosednji državi? Se spomnite?

22 (z besedo: dvaindvajset) mesecev je minilo od takrat, ko je bila načrtovana izvedba jubilejnega, 20-ega Malega Kraškega Maratona. Dvaindvajset dolgih, morečih, za organizatorje prireditev v Slovenji utrujajočih, mukotrpnih, neobetavnih, predvsem pa negotovih mesecev, polnih razočaranj. Vmes je malo »posijalo sonce« in nam lažno vzbudilo upanje, da »tokrat pa menda ja bo«, pa se je potem spet stemnilo in nam znova odneslo prireditev. Ta prekleti koronavirus nas je dobesedno ubijal in nas, kot da bi nam želel sporočiti, kako nemočni smo, porival v nekakšno otopelost, brezizhodnost. Ampak Kraševci smo trmasti in vztrajni! Ne damo se kar tako.

Da ne bomo preveč »nakladali« - s ponosom vas obveščamo, da tokrat pa 20. Mali Kraški Maraton bo! Dokončno! Z enim dodatkom – letos izjemoma ne bomo zgodnje spomladanski in tudi ne prvi v sezoni.

Glede na še vedno restriktivne pogoje v državi zaradi koronavirusa ni gotovo, da bi se omejitve dovolj sprostile in to nam onemogoča pripravo teka v mesecu marcu. Zato smo se odločili, da bomo (z razumevanjem naših dragih prijateljev, ki organizirajo nam podobne maratone) Mali Kraški Maraton izvedli v nedeljo, 5. junija. Tudi naši zvesti sponzorji nam stojijo ob strani, za kar smo jim neizmerno hvaležni.

Prijave na tek bomo odprli 8.3.2022

Vse prijavnine za 20. MKM plačane v letu 2019/20 se samodejno prenesejo v letošnje leto.

Za vse vas, ki ste svoje prijave ohranjali in nam s tem izrazili zaupanje – iskrena hvala. Vi ste bili ves čas naša motivacija, naš zagon. Vse obljube, podane v vmesnem času, niso pozabljene in bodo izpolnjene, ko se srečamo v Sežani. Vsi ostali pa ste več kot dobrodošli, da se preizkusite pri nas. Povprašajte tiste, ki nam že dvaindvajset mesecev zaupajo, kako je pri nas.

V svojih koledarjih si rezervirajte 5. junij 2022 za tek v Sežani. SRČNO DOBRODOŠLI!
 

19. Mali kraški maraton | Official Aftermovie
24. apr. 2019
18. Mali kraški maraton
11. mar. 2019