Aktualno

Prijateljski tek

Prijateljski tek

Ena prijava - plačaš enkrat, tečeš dvakrat.

Najcenejša prijava za prijeteljski tek je do 18.1.2017

Letos smo združili moči z Istrskim maratonom  in se z akcijo skupnih prijav še bolj povezali.

Tekačicam in tekačem smo tako olajšali prijavo, dali dober popust in omogočili, da se najprej naužijejo zdravega kraškega zraka, kasneje pa še morskega :-)

PRIJAVA >

Startnina za darilo

Prazniki so pred vrati. Eden od dobrih mož je že bil na delu, ostala dva pa še prideta. Če želiš obdariti svoje najbližje ali prijatelje z izvirnim darilom jim podari štartnino za 17. mali kraški maraton.

Na info@kraskimaraton.si pošljite IME in PRIIMEK osebe, ki jo želite obdariti z DARILNIM BONOM, plačate štartnino na TRR 01311-6030721806 mi pa vam pošljemo na vas naslov (ki nam ga navedete v meilu) darilni bon. Obdarovanec se potem le prijavi na spletni strani kraskimaraton.si.

SPOŠTOVANI UDELEŽENCI 16. MALEGA KRAŠKEGA MARATONA

Zahvaljujemo se vam za prijavo bodisi na 9,4, bodisi na 21 kilometersko preizkušnjo.

Ob tej priložnosti smo pripravili kratka navodila in napotke, ter okvirni program prireditve. Obveščamo vas, da bomo tudi letos poskrbeli za prijetno vzdušje, ko bomo na štartni ravnini temperaturo dvigali z bogatim spremljevalnim programom. Na sami trasi vam zagotovo ne bo dolgčas, saj  bodo za vas  navijali Orkester Nika Polesa, mažoretke iz Povirja, harmonikaši, speaker v Bazovici in Orleku ter motivacijske table z mislimi tekaškega trenerja Urbana Praprotnika. Na prenovljenem posestvu v Lipici pa boste ob pogledu na lipicance lahko oči za nekaj trenutkov pustili na paši.

Radi bi vas opomnili, da tečete sorazmerno s pripravljenostjo. Ne pretiravajte in ritem prilagodite svojim sposobnostim. Ne pustite, da vam množica narekuje hitrost teka, ki vam ne ustreza. Raje skušajte slediti zajčkom - narekovalcem ritma. Primerno in brez pretiravanja izkoristite vse okrepčevalnice in vodne postaje. Upoštevajte navodila organizatorja in tudi morebitne nasvete zdravnika. Ničesar ne prepustite slučaju.
Na prvem mestu naj bosta zdravje in varnost vseh udeležencev.

Štartna lista bo objavljena tudi ob vpisnih mestih na prireditvenem prostoru v športni dvorani.

 • Prevzem startnih številk

Izdaja startnih številk bo v športni dvorani v Sežani. Dvig bo možen na dan prireditve od 8.30 ure dalje. Ob dvigu je potrebno predložiti osebi dokument ali potrdilo, ki ste ga prejeli na vaš e-mail. Pozivamo vas, da zaradi velikega števila tekačev na prireditveni prostor pridete dovolj zgodaj.                      

V dvorani bo postavljenih več delilnih mest. Nad delilnimi mesti bodo nameščeni transparenti z oznako številk.

 • Parkiranje

Priporočamo vam, da na izvozu Sežana (Vzhod ali Zahod) sledite tablam do označenih parkirnih mest.

 • Slačilnice in tuši

Slačilnice bodo na razpolago v športni dvorani na prireditvenem prostoru. Opremo lahko na lastno odgovornost pustite tudi v športni dvorani. Za shranjevanje garderobe organizator ne jamči. V dvorani so na voljo tudi tuši, vendar bo zaradi velikega števila tekačev potrebno potrpljenje.

 • Štartna številka - kako jo namestiti

Štartno številko namestite na prsi. Tekači brez štartne številke bodo izločeni iz tekmovanja na štartu ali na progi.

Čip za enkratno uporabo boste prejeli v kuverti, če pa ste ob prijavi prijavili lastniški čip, uporabljajte lastnega. Namestiti oziroma privezati ga morate na tekaški copat. Samo na ta način vam bomo lahko zagotovili, da bo rezultat izmerjen točno.

 • Štart tekov – kraj in ura

Štart vseh tekov bo na parkirišču pri nogometnem stadionu v Sežani. Štart in cilj bo označen z velikim napihljivim lokom Malega kraškega maratona. Zaradi velikega števila tekačev vas pozivamo, da se na štart odpravite pravočasno, vsaj 15 minut pred začetkom polmaratona, ki bo ob 10.16 uri.

 • Štartni boksi

Tekači na 10 in 21 kilometrov se na štartu, glede na svoj pričakovani čas, razvrstiti v ustrezni štartni boks. Boksi bodo štirje. Vsak bo ustrezno označen s pričakovanim časom prihoda v cilj – s tablo:

 • BOKS 1 –  tekmovalci in tekmovalke z rezultatom do 1:30:00 polmaratona in do 00:39:00 teka na 10 kilometrov.
 • BOKS 2 –  tekmovalci in tekmovalke z rezultatom do 1:50:00 polmaratona in do 00:48:00 teka na 10 kilometrov.
 • BOKS 3 –  tekmovalci in tekmovalke z rezultatom do 2:05:00 polmaratona in do 00:56:00 teka na 10 kilometrov.
 • BOKS 4 –  tekmovalci in tekmovalke z rezultatom nad 2:05 polmaratona in nad 00:56:00 teka na 10 kilometrov.
   
 • OPOZORILO

900 m po štartu se trasi tekov ločita na 21 km (LEVO) in 9,4 km (DESNO). Razcep bo označen z velikim transparentom.

 • Zajčki – narekovalci ritma

Za polmaraton bo zagotovljenih 7 narekovalca ritma oziroma zajčka. Tekli bodo v enakomernem ritmu in bodo na cilju, na razdalji polmaratona, predvidoma v času 1:30:00, 1:40:00, 1:50:00, 2:00:00, 2:10:00, 2:20:00, 2:30:00. Zajčki bodo označeni z rumenimi brezrokavniki.

 • Okrepčevalnice

Okrepčevalnice in vodne postaje so postavljene na 6 km (Lipica), 9 km (Bazovica Italija), 13 km (Trebče Italija), 17 km (Orlek). Zadnja okrepčevalnica je edina, ki je namenjena hkrati tudi tekačem na 9,4km. Na prvi okrepčevalnici bo na voljo voda, v Bazovici bo poleg vode tudi energijski napitek Enervit. V Trebčah bo vodna postaja s priboljški. V Orleku bodo za osvežitev na voljo voda , čaj, energijski napitek Enervit, sadje (pomaranče, banane). Po prihodu v cilj bodo na voljo voda, čaj, energijski napitek Enervit, sadje, piškoti .

 • Jota

Tudi letos bomo poskrbeli za tradicionalno kraško joto, ki je že zaščitni znak naših prireditev. Privoščili si jo boste po teku v športni dvorani, dobili pa jo boste s kuponom, ki bo v štartni kuverti. Dober tek!

 • Zdravniška pomoč

V štartno-ciljnem prostoru ter na trasah za kolo tekačev bo reševalno vozilo z zdravniškim osebjem.

 • Podelitev nagrad

Razglasitev rezultatov in podelitev priznanj bo na  odru pri štartno-ciljnem prostoru. Podelitev bo takoj, ko prispe tretji tekmovalec ali tekmovalka v cilj. Podelitev bo sledeča:

 • Za rekreativni tek moški na 9,4 km 
 • Za rekreativni tek ženske na 9,4 km
 • Za polmaraton absolutno moški
 • Za polmaraton absolutno ženske

Nagrajeni bodo tudi prvi prvi trije po kategorijah na 21 km, ki bodo nagrade dvignili s štartno številko (obvezno!) na INFORMACIJAH v športni dvorani po 13.00 uri.

 • Objava rezultatov

Uradni rezultati bodo v nedeljo objavljeni na naši spletni strani. Če ste v prijavnico zapisali tudi svojo mobilno številko, boste rezultat prejeli preko SMS sporočila.

 • Otroško varstvo

Športni vrtec bo organiziran v srednješolski športni dvorani (poleg dvorane, kjer bo potekal prevzem štartnih številk); vrata bo odprl ob 8.30. uri in jih zaprl ob 13 uri. Za varstvo in športno animacijo bodo skrbele športne pedagoginje.

Velikonočni vikend na Krasu

Že 16. Mali kraški maraton bo letos potekal na praznični vikend. Velikonočna zabava je tako zagotovljena, saj bomo na Krasu poleg tekaške pripravili še nekaj kulturnih prireditev. Neformalen praznični dan posvečen materam bomo z druženjem obogatili v Kostanjevici na Krasu. Sobota bo bogato zasedena s konvecijo športnih skupinskih vadb in pripravno na Mali kraški maraton. V nedeljo bomo vstopili z mislimi na tekšako preizkušnjo bodosi na 21 ali slabih 10 kilometrov. Mlajši in najmlajši pa se bodo družili na krajših tekih. Mali kraški maraton, posvečen velikonočnemu vikendu bomo nadaljevali v Lipici, kjer bo premiera predstave Lipiške klasične šole jahanja. Za sam zaključek druženja, pa vas bomo povabili še na ponedeljkov Velikonočni pohod po Pliskini poti na Krasu. 

Velikonočni vikend na Krasu z MALIM KRAŠKIM MARATONOM.pdf

Velikonočni vikend na Krasu z MALIM KRAŠKIM MARATONOM za skupine.pdf

 

NUJNO OBVESTILO - PRESTAVLJEN ŠTART ZA 44 MIN

Mali kraški maraton spada med največje in hkrati tradicionalne tekaške prireditve s štartom in ciljem v Sloveniji. Tudi del letošnjega, že 16ga, pa poteka po italijanski strani. S kolegi iz društva “Atletica Trieste”, ki skrbijo za traso preko meje smo vedno odlično sodelovali in prepričani smo, da nam tudi letošnji zaplet ne bo vzel veselja in poguma, da bi sodelovali tudi v bodoče. Toda sporočiti vam moramo, da smo ta hip prejeli informacijo zaradi katere moramo sam štart glavnega teka in s tem tudi vseh ostalih aktivnosti prestaviti za 44 minut.

Štar POLMARATONA (21.098m) in rekreativnega teka (9.400m) bo ob 10:16 uri. Tudi vse ostale aktivnosti (otroški teki,  hitra hoja…) bodo cca 45 minut prej, kot je bilo sprva načrtovano. Preverite program na www.kraskimaraton.si

Več kot 2 meseca smo se na vse pretege trudili, da bi štart teka ohranili ob tradicionalni uri, a so na italijanski strani izpostavili pričakovanje povečanega prometa v vaseh, ki jih obišče karavana tekačev. Po prestopu slovensko-italijanske meje trasa namreč poteka skozi Padriče in Trebče, več zapletov pa italijanska prometna policija pričakujejo zlasti v Bazovici.

Po 15ih letih organizacije prireditve, ki je iz leta v leto napredovala, moramo zaradi nesoglasja z zaporo ceste po predvidenem planu na italijanski strani, štart teka prestaviti na zgodnejši termin. Nobene druge možnosti, žal, niso bile uslišane, čeprav ima naše sodelovanje že dolgo brado in je datum teka znan zelo zgodaj. 

Velikonočni vikend bomo kljub vsemu skušali čimbolje vsebinsko napolniti, zato letošnja prireditev poteka pod nazivom: “Rekreativno obarvan Velikonočni vikend na Krasu.” Ta zajema sobotno dogajanje z vodenim kolesarskim izletom, FIT Saturday partyjem, Zumbo, Spinningom, funkcionalnimi vadbami, večernim pohodom na Kokoško v soju bakel …

Že to nedeljo vam toplo priporočamo tekaško delavnico z Urbanom Praprotnikom. Naučili se boste zdravega načina treniranja, postali boste tekač, ki v teku uživa. Izkušeni tekači pa boste na delavnici še dodatno izboljšali svoj tekaški slog. Delavnica bo sestavljena iz teoretičnega in praktičnega dela, kjer se bo o teku govorilo, razmišljalo in živelo.

Iskreno upamo, da vam odločitev o spremenjenem terminu štarta ne bo povzročila logističnih preprek in da se na prvo pomladno nedeljo, tako kot vsako leto, vidimo na Krasu.

Veliko sonca v naslednjih dneh, organizacijski odbor 16MKM

FIT SATURDAY PARTY

Vabljeni na edinstven FIT dogodek v Sežani, ki se bo odvijal v soboto 26. marca s pričetkom ob 14:00.Na štirih urah vas bodo inštruktorji popeljali v svet miganja, gibanja, glasbe, vadbe in zabave.
Pričnemo z Urško Rihter z vadbo bodx&mind, nadaljujemo z body weight vadbo, ki jo bo izvajal Simon Tomec. Sabina Supan bo poskrbela za ritmično Zumba zabavo in Primož Čuš, vam bo približal Spinning(r) ter zaključil z funkcionalno aerobiko.

Za vas je vse BREZPLAČNO samo pridružite se nam in delite z nami vibracije in pozitivno energijo :-)

TEKAŠKA DELAVNICA Z URBANOM PRAPROTNIKOM V SEŽANI 20.3.2016

Če ste začetnik ali pa že izkušeni maratonec, vam jo toplo priporočamo. Začetniki se na njej naučijo čim bolj zdravega načina treniranja in kako postati pravi tekač – to je tisti, ki zna v teku zelo uživati. Izkušeni tekači pa na delavnici še dodatno izboljšajo svoj slog teka. Tekaška delavnica je sestavljena iz teorije in prakse. Začeli bomo v predavalnici, kjer bomo najprej razmislili o pomenu teka, njegovih poteh in stranpoteh. Potem pa se bomo odpravili na tek, kjer bomo vsakega udeleženca posneli s kamero, ki je primerna za videoanalizo počasnih posnetkov.

Na delavnici bomo preverili primernost tekaške obutve in ob tem podali nasvete, kako se lahko izognemo določenim težavam, ki jih lahko povzroči neprimerna obutev. Za dobro tehniko teka in treniranja je koristno vedeti tudi, kakšno vlogo imajo posamezne mišice pri teku, kako jih krepiti in raztezati.

Delavnica bo trajala tri ure. Nanjo pridete v športni opremi. Prijavite se lahko preko spletne strani http://www.tekaskitrener.si/

Nekaj dni pred tečajem prejmejo prijavljeni na tečaj obvestilo z natančnejšimi navodili.

REKREATIVNO OBARVAN VELIKONOČNI VIKEND NA KRASU

Tradicionalen 16. Mali kraški maraton je tik pred vrati. Dober mesec dni nas namreč loči do tekaškega praznika na Krasu, zato smo v Hiši športa predstavili letošnjo prireditev, ki še vedno velja za otvoritev tekaške sezone. Ker tradicija za Kraševce nekaj velja, smo se odločili, da kljub Velikonočnemu vikendu prireditev ostaja na prvo pomladno nedeljo. Nam je dal pa Velikonočni praznik motiv, da različne rekreativne dogodke izpeljemo v trodnevnem obsegu pod nazivom »Rekreativno obarvan Velikonočni vikend na Krasu.«

V soboto bo voden kolesarski ogled po Živem muzeju krasa, organizirane bodo vodene vadbe Spinning, Zumba, funkcionalne vadbe s priznanimi trenerji, zvečer pa še nočni pohod na hrib Kokoško v soju bakel.
Nedelja bo tekaško obarvana, a prvi bodo skozi štartno ciljni prostor odšli pohodniki, takoj zatem bodo štart preizkusili najmlajši na krajših predšolskih in šolskih tekih. Za vse bomo poskrbeli tudi z vodenim ogrevanjem, po (ne)uradni himni vseh Primorcev - Vstala Primorska, pa bo štart teka na 21 in 10 kilometrov.  Medtem bomo izpeljali mladi kraški maraton (2500m) in tekmo v hitri hoji, kmalu pa s harmonikarji že pričakali v cilju najhitrejše tekače. V popoldanskem času pa bodo v Lipici pripravili predstavo Lipiške klasične šole jahanja.
Vikend bomo potegnili v ponedeljek in se podali na Velikonočni pohod po Pliskini poti po Krasu.

»Trasi polmaratona in rekreativnega teka ostajata takšni kot v preteklosti. Prijave so zaenkrat še pdprte. Glede na to, da je vse več aktivnosti povezanih tudi z najmlajšimi tekači in da je ravno najmlajših vsako leto več, je letos potrebna prijava tudi na otroške teke. Še naprej se trudimo, da zmanjšujemo porabo plastične embalaže in ostalih pripomočkov, ter tako ostajamo največja EKO športna prireditev v našem prostoru,« je na predstavitvi prireditve dejala vodja organizacijskega odbora Barbara Jerič.

ZANIMIVOSTI:

 • Velikonočni vikend na Krasu (sobota: vodeni kolesarski izlet, FIT Saturday party, nočni pohod na Kokoško; pondeljek: pohod po Pliskini poti)
 • Prijava za otroške teke (poSKOKčevi teki za predšolske in šolske otroke, mini maratonček, tek za šolarje)
 • Mednarodna tekma v hitri hoji (od mlajših starostnih kategorij naprej)
 • Rekord proge TONE KOSMAČ 1:05:20 (merec 2015)
 • Največja športna EKO prireditev
 • Športni vrtec
 • Tržnica kraških dobrot
 • Športni sejem
 • Vodeno ogrevanje

V okviru predstavitve 16. Malega kraškega maratona je obiskovalce nagovoril tudi tekaški trener Urban Praprotnik, ki vsako leto na Kras pripelje veliko skupino rekreativnih tekačev. Opozoril jih je na pravilno tehniko teka in morebitne poškodbe: »Tudi sam sem bil že poškodovan, saj med poškodbe štejemo tudi bolečine v mišicah, t.i. muskelfiber. Tudi sam ga še vedno občutim. Zanimivo pa je, da se bolečine v mišicah pojavijo tudi takrat, ko tečemo prepočasi in naš tempo prilagodimo počasnejšim tekačem. Navadno takrat pozabimo na tehniko, mišice nise več tako napete, zato pride do manjših bolečin. Nič zato, z večerno masažo vse uredimo.«
Dr. Samo Rugelj je prisotne navdušil z osebno pripovedjo o tekaških začetkih, prvem pretečenem maratonu, ki je bil posledica stave z očetom, pretečenih ultramaratonih, kjer ni šlo vedno samo za tek, temveč tudi za hojo in plezanje, ter o ultra tekašem bluzenju na splošno. Peter Kastelic pa je kot nekdanji tekmovalec predstavil vedno bolj zabrisano mejo med tekmovalnim in rekreativnim tekom. Pravi, da tisti, ki trenirajo kot tekmovalci, še niso profesionalci, saj mora profesionalni športnik temu posvetitu ves čas, ne samo prosti čas.

"Early bird" prijava podaljšana!

Zaradi poznejše uradne predstavitve 16. Malega kraškega maratona, je "early bird" prijava podaljšana! A le s kodo "MKM16"! 

Predstavitev maratona bo 10.2. v Hiša športa v Ljubljani. Obiskali nas bodo tekaški trenerji, tudi Urban Praprotnik, ter nam predstavili smernice teka v novi sezoni.

Vljudno vabljeni!

PREDSTAVITEV V HIŠI ŠPORTA V LJUBLJANI

Vabljeni na predstavitev začetka rekreativne sezone 2016 na Malem kraškem maratonu.
Govora bo Malem kraškem maratonu, o načrtovanju treninga en mesec pred maratonom, o poškodbah, ki so zelo pogoste v zaključku priprav na tekmovanje in še veliko zanimivega.

SREDA, 10.2.2016 ob 17.00 (Breg 2, Ljubljana)

KER JE ŠTEVILO MEST OMEJENO, JE ZELO ZAŽELENA PREDHODNA PRIJAVA PREKO SPLETNEGA OBRAZCA.

Na dogodku bodo sodelovali: Mitja Kosovel tekač na srednje in dolge ter gorske proge, Urban Praprotnik tekaški trener, Samo Rugelj ultramaratonec, Peter Kastelic nekdanji državni prvak, Barbara Jerič predstavnica organizatorja 16. MKM-ja. Dogajanje bo vodil Miha Penko športni novinar.

PRIPRAVE NA 16. MALI KRAŠKI MARATON V SEŽANI

Leto je zopet naokoli, kar pomeni, da se nevarno približuje tudi prva letošnja tekaška preizkušnja. Tako je, 16. mali kraški maraton je pred vrati in skupaj z Urbanimi tekači smo  sestavili super program priprav za začetnike ter nadaljevalce, ki se začnejo 28. januarja, in trajajo vse do teka, ki bo letos 27.marca 2016.

KAJ VSEBUJE PAKET PRIPRAV NA 16. MALI KRAŠKI MARATON?
- 2 meseca kvalitetnega tekaškega treninga,
- Trening v zelo majhnih skupinah,
- Individualen pristop, ki omogoča najhitrejši in zdrav napredek,
- Strokoven in mlad tim z bogatimi atletskimi ter drugimi izkušnjami.

LOKACIJA IN TERMIN 
Od 28.  januarja dalje bomo trenirali 1x tedensko vsak četrtek s pričetkom ob 18. uri
Dobimo se v Športni dvorani Sežana, kjer imamo garderobe, nato pa proti atletski stezi in sežanskim ulicam.

CENA PAKETA PRIPRAVE NA 16. MALI KRAŠKI MARATON
Prijavnina za 9 - tedenski program  znaša 35,00 EUR in se poravna ob pričetku priprav. Vsi, ki boste  prisotni na vseh  9 tedenskih pripravah prejmete  BREZPLAČNO ŠTARTNINO na Mali kraški maraton

PRIJAVA

Prijaviš se preko spletnega naslova ali telefona: info@sport-sezana.com ali 051 339 759

Vadba poteka  v vsakem vremenu. Trening traja eno uro ali par minut več odvisno kam nas bodo noge odnesle.

Priprave bo vodil Luka Kafol.

19. Mali kraški maraton | Official Aftermovie
24. apr. 2019
18. Mali kraški maraton
11. mar. 2019