Aktualno

DARILNI BON

Naš predlog za izvirno božično – novoletno oz. rojstno dnevno darilo vašim najbližjim: bon za startnino na 18. MKM
Za več informacij ter naročila pišite na: info@sport-sezana.com

 

Z Mojo olimpijsko normo v Pjongčang 2018 kot olimpijski navijač

Olimpijski komite Slovenija vam tudi letos ponuja priložnost, da svojo telesno pripravljenost izboljšate pod taktirko ekipe športnih strokovnjakov.  Pridite na enega od dogodkov Moje olimpijske norme, testiratje svojo telesno pripravljenost in dva meseca trenirajte po navodilih ekipe športnih strokovnjakov, ki jo sestaljajo trener, fizioterapevt, športni zdravnik, športni psiholog in specialist za športno prehrano.

Prvi dogodek letošnjega projekta se hitro približuje in prijav je vedno več! Hitro se prijavite tudi vi in olimpijska izkušnja naj se začne! Kaj vas še čaka, poleg olimpijskih strokovnjakov in glavne nagrade – ogled zimskih olimpijskih iger v južnokorejskem Pjongčangu?!

Na vsakem dogodku bomo izžrebali 5 srečnežev, ki jim Coca-Cola podarja štartnino za Nočno 10ko, ki bo julija na Bledu. Z #mojanorma torej postanete član posebne Coca-Cola ekipe na Bledu, kjer vas prav tako čaka presenečenje. Novost letošnje #mojenorme so tudi nagrade za "posebne dosežke”, ki jih bomo podelili na finalni prireditvi, ki bo 18. junija v Ljubljani.

Tistim, ki niste prepričani v svojo tehniko teka ali pa jo želite zgolj izboljšati, pa bomo zagotovili tudi brezplačno video analizo teka.

Sedaj le hitro v akcijo, olimpijska izkušnja je pred vrati!

Za nami 17. mali kraški maraton

Prva pomladna nedelja je še enkrat več tekaško zacvetela v pravem pomenu. Sežana z okolico je bila polna tekačic in tekačev, saj smo na 17. Malem kraškem maratonu našteli preko 3.000 rekreativcev na razdaljah od 400 metrov do 21 kilometrov. Tekaško mravljišče se je začelo prebujati okrog 9ih zjutraj z dvigom štartnih številk in vključevanjem otrok v otroški vrtec, uro kasneje smo pohodnike pospremili na pohod skozi živi muzej Krasa. Brigita Bukovec, dobitnica medalje na OI 1996 v Atlanti, je poskrbela za dobro vzdušje najmlajših tekačev, jih primerno segrela in z dobrimi željami pospremila 700 otrok na poSKOKčeve teke.

Pol ure pred startom smo čutili, da se temperatura dviga. Tako v ozračju, kot tudi v telesih, kar ni nič nepričakovanega, saj je Urban Praprotnik vodil skupinsko ogrevanje. Pred startom družinskega teka in malega maratona se je na oder povzpel še sežanski župan Davorin Terčon, slišali smo himno vseh Primorcev Vstalo Primorsko, nato pa je častna gostja Brigita Bukovec z glasnim pokom pištole tekače poslala na progo.

Najhitrejši in kasnejši zmagovalci so na 9,4 kilometrski preizkušnji kmalu prevzeli pobudo. Urban Jereb je v Sežani na krajši razdalji že slavil, tokrat je konkurenco prehitel za dobri dve minuti. Med dekleti je slavila najstnica in obetavna tekačica Eva Skaza.

Malce bolj na tesno se je vse razvilo na daljšem teku, saj je Gregor Kustec v cilju slavil s 50. sekundami prednosti. Izjemen “finiš” pa smo videli med dekleti, kjer je prvovrstno presenečenje pripravila 19. letna Eva Zorman, ki je samo za 2 desetinki sekunde prehitela Lucijo Dolenc Čuk.

Prihajali so iz številnih evropskih držav, Združenih držav Amerike, pa celo iz Indije in Japonske! Tekači so v spomin prejeli tekaško majico in kamnito medaljo, ob prihodu nazaj v cilj, pa jih je čakala kraška jota.

Rezultati 21 kilometrov moški:

  1. Kustec Gregor 01:14:03
  2. Lavrenčič Tine 01:14:53
  3. Nikolič Miroslav 01:16:07

Rezultati 21 kilometrov ženske:

  1. Zorman Eva 01:26:49
  2. Dolenc Čuk Lucija 01:26:50
  3. Martinšek Katja 01:27:52

Rezultati 9,4 kilometrov moški:

  1. Jereb Urban 29:15
  2. Svenšek Rob 31:22
  3. Grže Jaka 32:36

Rezultati 9,4 kilometrov ženske:

  1. Skaza Eva 35:23
  2. Česnik Tina 37:08
  3. Jelovešk Jasmina 37:45

KRAS - promocijske cene na Malem kraškem maratonu

Pršutarna Kras bo za vse udeležence in obiskovalce Mali Kraški Maraton pripravila promocijsko akcijo svojih izdelkov, ki jih boste na dan prireditve lahko kupili po nižjih cenah.
Vsi tekači pa boste v kuverti prejeli še kupon za dodatni popust na določene izdelke.

Fit Saturday party

ENERVIT energetska strategija

PRED
Cilj prehranske strategije pred štartom je namenjen optimizaciji razpoložljivih ogljikovih hidratov in vodnih zalog. Obrok pred športno aktivnostjo mora biti lahek za prebavo, z velikim volumnom, z zadostno količino ogljikovih hidratov in tudi maščob. Pred maratonom vam predlagamo zaužiti Pre Sport, ki vam nudi vse omenjeno.

MED
Med tekom je koristno, da z vnosom zunanje energije nadomestimo izčrpavanje lastnih virov, ki se porabljajo v fazah dolgotrajnega napora. Za dopolnitev izgub, ki jih povzroča potenje, je priporočljivo, da se pije redno, in sicer v majhnih požirkih. Nujno je tudi narediti plan, kdaj oz. na katerem kilometru bomo pojedli Enervitene gel ali Enervitene cheerpack.

PO
Po intenzivnem naporu je treba telesu vrniti vso izgubljeno energijo. Regeneracija ali faza okrevanja je najpomembnejša takoj po teku (v 30 minutah). Takrat moramo poskrbeti za vnos proteinov, ogljikovih hidratov, vitaminov, mineralov itd. Enervit vam priporoča izdelek R1 ali R2.

TEKAŠKA DELAVNICA Z URBANOM PRAPROTNIKOM

POHOD PO DELU ŽIVEGA MUZEJA KRASA

Vabljeni tudi vsi pohodniki na 17. MKM. V družbi lokalnega vodnika boste spoznate tipično kraško pokrajino, pestro biotsko raznovrstnost ter kulturno, arheološko in geološko dediščino matičnega Krasa. Več kot 700 hektarjev veliko območje, ki je bilo do pred kratkim zaradi bližine meje skoraj pol stoletja zaprto za prost dostop, danes, z 20 kilometrov na novo urejenih in označenih poti, vabi da ga spoznate ob brezplačnem vodenem ogledu.

  • Zbirno mesto: Startno – ciljni prosto Malega kraškega maratona (športni park Sežana)
  • Start pohoda: ob 10 uri
  • Dolžina poti: 10 km
  • Težavnost: Srednje zahtevna, primerno tudi za družine
  • Čas hoje: 4 ure
  • Vodi: Planinsko društvo Sežana

Oprema: Obvezni pohodniški čevlji, priporočamo palice, zaščito pred dežjem, vetrom ali soncem ter dodatno vodo.

Pohod je za vse udeležence brezplačen.
Po končanem pohodu se bodo pohodniki v športnem parku ob povratku na izhodišče lahko okrepčali na priložnostni okrepčevalnici.

Info in prijave:
Na pohod so zaželene pedprijave na info@sport-sezana.com
Za vse informacije smo na voljo: 05 /730 14 80; 051 339 759

IZBERI SVOJ TEK!

Da, izbor je res na vaši strani. Lahko se namreč odločite za 10km ali 21km tek. Če pa imate v gospodinjstvu še podmladek, hej, naj se nam pridruži. Otroški teki so namreč vedno poglavje zase!

Toda najprej se bomo osredotočili na daljša teka. Oba, tako mali maraton (velikega srca), kot tudi družinski rekreativni tek Krasova 10ka se začneta v športnem parku. Da bo gneča na štaru manjša bomo poskrbeli s štirimi različnimi časovnimi conami. Tekači se boste zapodili po 100m dolgi ravnini v levi zavoj proti glavni sežanski cesti. Skozi center mesta in na semaforju zavili desno proti Lipici. Med tekom čez most boste prav gotovo že dobro ogreti, ko se bosta teka razdelila. Trasa polmaratona vas bo zapeljala proti Lipici, kjer lahko pričakujete bučno podporo in snežno bele navijače elegantnega izgleda. Drži, to so naši Lipicanci! Nikar jim ne pozabite pomahati v pozdrav :). Cesta vas bo nato peljala proti državni meji z Italijo in preko vasi Bazovica proti Padričam in Trebčam, ter s prihodom preko “zelene meje” znova v Slovenijo. Prav tu v Orleku bo delček trase makadamsko urejen, ko boste že zagledali še zadnjo okrepčevalnico do končnega teka v cilj. Zadnji del trase na relaciji Orlek-Sežana je isti tudi za tekače Krasove 10ke, ki bodo uživali v naravnih lepotah Živega muzeja Krasa s tipičnimi kraškimi pojavi, vrtačami in škrapljišči naravne in kulturne dediščine.

Pa da ne pozabimo; polmaratonu smo izmerili 21.098, rekreativnemu teku pa 9.400 metrov dolžine.

Otroški teki so razvrščeni v kategorije Poskokčevega teka na 400 in 550 metrov, AS-ov minimaratonček za šolarje na 700 metrov in AS-ov mladi maraton na 2.400 metrov.

MARATONSKA UNIVERZA

v sklopu dogajanja pred 17. Malim kraškim maratonov v Sežani, Mladinski center Podlaga - Zavod ŠTIP s soorganizatorji, prireja cikel Maratonska univerza, ki bo postregel z zanimivimi tekaškimi in drugimi športnimi vsebinami, ki jih bodo pospremili odmevni gostje. 

Na tekaškem potopisu bo z nami Matjaž Vrhunc, mož, ki je pretekel vse največje maratone sveta; o dopingu, prehranskih dopolnilih in njihovih stranskih učinkih bo spregovoril mednarodno priznan strokovnjak dr. Tadej Malovrh; po dokumentarnem filmu Maraton! v Kosovelovem domu, ki govori o tem, da pravica do teka ni bila za vse vedno samoumevna, pa bo z nami ultramaratonka in Slovenka leta 2016, Andreja Sterle Podobnik. Maratonsko univerzo bomo pričeli s fotografskim predavanjem Matjaža Intiharja o tekaški fotografiji v petek, 24. februarja 2017, ob 19. uri v MC Podlaga.

V Kosovelovi knjižnici Sežana bo športnim navdušencem na voljo pregled tekaške in druge športne literature, medtem ko bo Foto klub Žarek v marcu, v poslovalnici Spar, postavil na ogled tekaške fotografije.

Udeleženci dogodkov bodo prejeli Maratonski indeks, kjer jim bo na voljo vsebinski opis predavanj in prostor za nabor vsaj 3 od 4 žigov iz dogajanja, s katerimi bodo prejeli športno darilo. Z najmlajšimi pa bomo v marcu izdelovali tekaške značke in buffe.

Vsi dogodki so brezplačni. Vljudno vabljeni, da z nami začutite tekaški utrip na Krasu!

Soorganizatorji programa so: Športni center - Zavod ŠTIP, Gibam krasno, Kosovelov dom Sežana, Kosovelova knjižnica Sežana, Foto klub Žarek, Občina Sežana - LAS področje preventive

Več informacij je dostopnih na povezavi:

http://www.mcpodlaga.com/program/maratonska-univerza-2017/

Za dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo na: info@mcpodlaga.com ali na 051 204 765.

19. Mali kraški maraton | Official Aftermovie
24. apr. 2019
18. Mali kraški maraton
11. mar. 2019