TEKAŠKE STROKOVNE VSEBINE

Iz kolesa na tek

Iz garaže sem izvlekel staro zaprašeno dirkalno kolo. Bil je sončen, prav topel pomladni dan. Vleklo me je, da odkolesarim vsaj en manjši krog po Savinjski dolini. Zračnice niso bile zares polne, ampak žal nisem imel tlačilke, ki bi znala pihati v pravo luknjo. Ko sem se usedel na kolo, se je sedež pod težo zadnjice znižal za nekaj centimetrov. Kljub temu, da sem si že tolikokrat rekel, da bom naredil red pri orodju in da si bom dopolnil manjkajoče ključe in izvijače, nisem našel ustreznega. Tako sem še vedno stal pred garažo in sonce je še vedno spodbudno sijalo. Kljub vsem pomanjkljivostim sem zajahal kolo in željan vožnje zavrtel pedala. Ker je bila veriga na največji prestavi, je kar zaškrtalo. Kmalu sem ugotovil, da tudi prednja prestava ne opravlja svojega dela, zato sem moral toliko bolj pritiskati na pedala.

Kljub vsemu sem naredil zastavljen krog in bil zadovoljen. Vedel pa sem, da če bi imel napolnjene zračnice, primerno visoko nastavljen sedež in delujoče prestave, kjer bi lahko hitreje in ne tako na silo vrtel pedala, bi bil z vožnjo še bolj zadovoljen.

Verjamete?

No, tako kot na tem kolesarskem izletu s slabo pripravljenim in nastavljenim kolesom je tudi, ko tečemo in ne poskrbimo za primerno držo telesa, dovolj aktivne mišice stopal, gležnja, kolen, kolčnega sklepa in trupa in ko tečemo z nizko frekvenco korakov. Tehnika teka je pomembna za našo tekaško izkušnjo.

Zato vas toplo vabim na triurno tekaško delavnico, kjer se posvetimo teku tako, da prepoznamo, kje je skrita “tlačilka”, ki prepreči prekomerno klecanje sklepov, kako dvigniti “sedež”, da ne bomo sedeči, kako znižati “prestavo” da bo vrtenje korakov manj na silo, ampak bolj igrivo.

Bližnji termini tekaških delavnic so:

  • 3. marec 2018, Koper
  • 17. marec 2018, Sežana
  • 24. marec 2018, Ljubljana
  • 6. april 2018, Ljubljana
  • 7. april 2018, Nova Gorica
  • 14. april 2018, Dobrna
  • 15. april 2018, Maribor

Več in prijava na tekaško delavnico:
http://www.tekaskitrener.si/?MeniID=22