TEKAŠKE STROKOVNE VSEBINE

Kdaj nam raztezanje koristi pa tudi škodi?

Ali nas raztezne vaje ubranijo pred zakasnjeno mišično bolečino?

Zakasnjeni mišični bolečini rečemo po domače “musklfiber”. Ta se razvije običajno dan po večji obremenitvi in traja do dva ali tri dni. Pri tem gre za vnetne procese, ki so posledica mirkopoškodb v mišicah. Veliko ljudi se razteza s prepričanjem, da ga bodo s tem zmanjšali. Vendar rezultati raziskav tega ne potrjujejo. Kar je precej razumljivo, saj so vzroki za mišična vnetja predvsem v preobremenitvi mišice med naporom in ne kaj delamo po njem. To je tako, kot bi si želeli zmanjšati sončne opekline na naši koži s kremami po sončenju, namesto, da bi na nevarnost opekline pomislili preden nas opeče. Torej, če se želimo izogniti musklfibru, odpravimo njegov vzrok. V prvi vrsti se izognimo velikim preobremenitvam in z rednimi primerno intenzivnimi obremenitvami poskrbimo za našo boljšo pripravljenost. Nežno raztezanje pa izvajajmo bolj za zmanjševanje zakrčenosti mišice, ki se pri “musklfibru” tudi pojavi in občasnemu preizkušanju, v kakšnem stanju je razbolela mišica.

Ali raztezanje zmanjša verjetnost poškodb?

Večina tekaških poškodb je takšnih, ki nastajajo postopoma, zaradi seštevanja majhnih preobremenitev skozi daljši čas, vzrok za njihov nastanek je običajno večplasten. Ustrezno dolge in primerno napete mišice so zagotovo pomembna naložba v zmanjšanje možnosti poškodb. Zato je dobro, da strmimo k temu. Podaljšujemo mišico s statičnim raztezanjem predvsem proti koncu treninga in na lažjih treningih. Statičnega raztezanja ne izvajajmo neposredno pred hitrimi teki ali teki po razgibanem terenu, ki nosi v sebi nevarnost zvinov. Z njimi namreč nekako polenimo mišične reflekse, ki so pomembni za to, da se mišica pravočasno odzove na nenadno raztezanje. Takrat uporabimo raje dinamične raztezne vaje, da dvignemo mišično napetost in odzivnost.

Ali moramo biti za raztezanje posebej ogreti?

Če smo ogreti, bo naša gibljivost večja. Vendar to ne pomeni, da je za raztezanje nujno, da smo posebej ogreti. Kadar sedimo, je namreč že to, da vstanemo in se malo sprehodimo, raztezanje za mišice, ki so bile med sedenjem v skrajšanem, zakrčenem položaju. Če temu dodamo še dobro izbrano vajo, pa še toliko bolje. Večkrat kot raztegnemo zakrčene mišice, boljše je in če to naredimo počasi, brez bolečin in v dobrem ravnotežnem položaju, potem se nimamo kaj bati poškodb, saj smo na varni strani dobrega občutka.

Imeti dober občutek z lastnim telesom pa je zelo dragocena reč. Ne samo, da je to prijetno, ampak nam je lahko tudi vodilo, kako z njim ravnati. Raztezajmo torej z dobrim občutkom in zaradi dobrega občutka.