TEKAŠKE STROKOVNE VSEBINE

Kako se obleči za tek pozimi?

Pred dnevi sem gledal izjemno lep dokumentarni film Maraton! Vtisnila se mi je slika moškega, ki teče gol. Njegovo premoženje pa opleta levo in desno. Prvinsko. Jaz ne tečem tako prvinsko. Ne upam. Zato se oblačim tudi takrat, ko za to ni ravno vremenskega razloga. Verjamem, da tudi vi. So pa seveda tudi drugi razlogi, zakaj se oblačimo.

Ozrimo se predvsem na vremenski vidik tekaških oblačil. Tako fino je, ko je mrzlo, mi pa si z oblačili pričaramo najprimernejšo mikroklimo. Užitek v teku je skrit tudi v tem. Poglejmo štiri najpomembnejše kose oblačil.

Tekaške hlače

so lahko elastične in oprijete ali pa široke plapolajoče. Med tem, ko v severni Ameriki pogosteje vidimo rekreativne tekače v širših hlačah, je za Evropo bolj kulturno sprejeto, da tečemo v oprijetih. Po izkušnjah bolj svetujem oprijete, z njima namreč zmanjšamo verjetnost, da bi si med stegni odrgnili kožo.

Dolžina hlač je seveda povezana s temperaturami in vetrom. Ko je mrzlo, včasih ni dovolj, da imamo dolge hlače, ampak je dobrodošlo, da so te tudi dodatno podložene. Če nimamo takšnih, smo lahko praktični in oblečemo dvojne običajne elastične hlače. Ko je mraz še bolj oster, se oblečem pod podložene dolge tekaške hlače še ene tanše. Dodatna zaščita je tudi pri ženskah tekaško krilce, fantje pa si lahko oblečemo naprimer neoprijete kratke hlače.

Oblačila gornjega dela telesa 

Včasih smo tekli v bombažnih majicah. Danes pa so iz tako imenovanega tehničnega blaga. Njihova prednost je v tem, da to blago vpije manj vode. To je dvojno bolje. Ker bolje prepuščajo potenje, se s potenjem lažje ohlajamo takrat, ko nam je prevroče. Ko malo zahladi, pa nas zaradi tega, ker ostanejo bolj suhe, tudi bolje izolirajo. Ko je mrzlo, je dobro, da si oblečemo več tanših plasti majic. Morda eno majico brez rokavov spodaj, eno s kratkimi rokavi in še tretjo z dolgimi rokavi čez. Majica z dolgimi rokavi je zelo praktična tudi zato, ker si jo takrat, ko začutimo, da je ne potrebujemo, preprosto zavežemo okoli pasu in tečemo naprej. Ko je mraz še hujši in vetrovno je na vrsti tudi tekaška vetrovka. Spodaj lahko dodatno dodamo še tanjšo majico z doglimi rokvai iz termoflisa.

Kape ali trak

Kadar dežuje, so kape s šiltom nadvse dobrodošle. Še zlasti za tekače, ki nosimo očala. Običajne volnene kape so primerne za res nizke temperature. Kadar temperature ne gredo zelo pod nič, je bolje imeti tanjše. Takšno kapo si lahko oblikujemo iz izjemno praktičnega širokega traku  iz bombaža(Buff). Ta trak je res uporaben na različne načine. Imamo ga lahko tudi okoli vratu, da nam zaščiti vratne mišice pred ohlajanjem. Podhladitev vratu nas lahko sicer naslednji dan preseneti s “heksenšusom” - bolečim vratom. S takšnim trakom si lahko zaščitimo obraz. Nekateri ga uporabijo kot grelnik vdihanega zraka. Lahko pa si ga oblikujemo v ožji trak, da nam greje predvsem čelo in ušesa. Ko nam je pretoplo, pa si ga lepo ovijemo okoli zapestja.

Rokavice

Rokavice si izberimo po občutku. Ljudje se zelo razlikujemo v tem. Eni smo bolj zmrzlivi v dlani in predvsem prste, med tem drugim prsti kar žarijo, ko se njihovo telo ogreje. Za tiste zmrzlivejše, so takšne na en prst bolj učinkovite.

Kot vidimo za tek ni skoraj nikoli premrzlo. Samo pomislimo na tekače na smučeh, ki pogosto v še večjem mrazu tečejo na vso moč. V mrzlem nas ogrevajo mišice, ki naprimer okoli 75 % porabljene energije pretvorijo v toploto. Mi poskrbimo le za primerno izolacijo te toplote, da se ta prehitro ne izgubi v nebo. Ustavjajmo si prijetno mikroklimo, ki nas obdaja v vseh vremenskih razmerah.